پولیپ ها معمولا توده های خوش خیمی هستند که می توانند در هر بافتی از بدن شروع به رشد نمایند. اگر چه این توده ها خوش خیم هستند و نمی توانند به طور بالقوه شرایط تهدید کننده حیات را ایجاد نمایند ولی نباید بدون درمان باقی بمانند چرا که پولیپ رحم و پولیپ واژن می توانند به ناباوری و یا در موارد بالای تکثیر به حالت سرطانی شدن ختم شوند. در دیواره داخلی رحم امکان تکثیر چند سلولی خارج از کنترل و توده ای شدن آن ها وجود دارد. اما بهتر است بدانید که بافت واژن به گونه ای است که قادر به ایجاد این توده های سلولی نمی باشد، چیزی که در رحم و دهانه رحم یا همان سرویکس می توان شاهد آن بود. چنان چه در واژن پولیپی وجود داشته باشد به علت این است که برخی از پولیپ های رحمی از دهانه آن به سمت پایین و نهایتا واژن منتقل گردیده اند.
علل پولیپ رحم
پولیپ رحم اکثرا در دوران یائسگی مشاهده می گردد اما در زنان جوان نیز احتمال بروز آن وجود دارد. یکی از مهم تری علل تشکیل پولیپ های رحمی تغییرات هورمونی است که بیشتر در دوران یائسگی اتفاق می افتد. این تغییرات هورمونی بیشتر به علت تغییرات هورمون استروژن و تاثیرات آن بر روی سلول های این نواحی می باشد. اما برخی از علل دیگر نیز می توانند زمینه ساز بروز این حالت شوند هم چون:
• افزایش وزن و چاقی
• ابتلای به فشار خون بالا
• مصرف قرص تاموکسیفن که این داروی استروژنی برای درمان سرطان سینه تجویز می گردد.
علائم پولیپ رحم
برخی از علائم پولیپ رحم عبارتند از:
• دوره های نامنظم قاعدگی
• خونریزی های قاعدگی شدید
• خونریزی بین دورههای قاعدگی
• خونریزی های پس از دوران یائسگی
• لکه بینی بعد از رابطه جنسی و یا در هنگام ادرار کردن
• ناباروری
لازم به ذکر است که برخی از این علائم با سایر مشکلات مربوط به زنان و زایمان مشابه بوده بنابراین تشخیص دقیق تر بر عهده پزشک می باشد.
تشخیص پولیپ رحم
پزشک زنان معمولا بعد از دریافت سابقه و یک شرح حال بالینی اقدام به بکارگیری از برخی روش ها برای یک تشخیص دقیق تر خواهد نمود. این روش ها شامل:
سونوگرافی ترانس واژینال:
این سونوگرافی همانند سونوگرافی معمولی از یک پروب برای انتقال امواج صوتی به اندام و دریافت آن به صورت تصاویر سه بعدی خواهد نمود. تنها تفاوتی که بین این دو نوع سونوگرافی وجود دارد این است که این پروب در ناحیه واژن قرار گرفته و تصاویری سه بعدی از رحم تهیه خواهد نمود.
هیسترسکوپی:
این روش تشخیصی بسیار شبیه به سونوگرافی ترانس واژینال می باشد با این تفاوت که پروپ دستگاه تشخیصی به صورت یک تلسکوپ وارد رحم می گردد.
نمونه برداری:
برای بررسی دقیق تر بافت آندومتر رحم معمولا از روش نمونه برداری استفاده می گردد. این نمونه ها برای بررسی بافت سلولی به آزمایشگاه ارسال می گردد.
درمان پولیپ رحم
براساس اندازه و نوع پولیپ رحم معمولا روش های درمانی مختلفی توسط پزشکان متخصص زنان و زایمان توصیه می گردد. پولیپ های رحمی کوچک معمولا نیاز به اقدامات درمانی خاصی ندارند. پولیپ های با اندازه متوسط را می توان با دارو درمانی تجویزی پزشک مانند داروی پروژستینها کنترل نمود. در برخی از مواقع هم نیاز به اقدامات تهاجمی تری هم چون جراحی برای حذف پولیپ رحم وجود خواهد داشت.